Știri

Noutăți

Știri
Florin Madar (Temad Co) și Ruben Marian (Utilben), despre provocările unei afaceri în familie
Publicat în 17.06.2021

Articole recente

Știri
TEMADIADA 2014 - Încununarea unui an plin de succes
Știri
Temad și angajatii Temad susțin copiii din Valea Screzii, prin donații în bani și produse!
NOUTĂȚI
Vitex Eco – Cea mai sănătoasă și durabilă vopsea ultra lavabilă de pe piață!

Florin Madar Temad Co și Ruben Marian Utilben , despre provocările unei afaceri în familie.

Afacerile de familie, deși sunt frumoase, sunt presărate cu provocări pentru că majoritatea își formalizează rareori structura de conducere. De asemenea, odată cu schimbarea generațiilor există o diferența de viziune și pot apărea divergențe și chiar conflicte. Acestea trebuie rezolvate printr-o bună comunicare și prin stabilirea unor reguli clare.

Există numeroase provocări în cadrul afacerilor de familie, consideră Ruben Marian, CEO & Founder Utilben, majoritatea tensiunilor venind din suprapunerea rolurilor. Acesta punctează că rolurile trebuie să fie bine definite încă de la început.

„Nu este ușor să faci să faci afaceri în familie, deși este foarte frumos. Este o mare provocare pentru că fiecare este bine intenționat și este greu să setezi limite între familie și afacere. De multe ori discuțiile despre afacere continuă și acasă, așa că este o provocare definirea clară a rolurilor. Majoritatea tensiunilor vin din suprapunerea de roluri. (…) În cazul nostru, din 2019 eu am ales să mă concentrez pe partea de dezvoltare, viziune legată de viitor și recrutarea de talente, iar soția mea a acceptat să preia rolul legat de executivul organizației”, a declarat Ruben Marian.

Acesta adaugă că în cazul unor perspective diferite în ceea ce privește conducerea afacerii există o completare reciprocă în cazul său, pentru că fiecare „are puncte forte unice”.

„Eu sunt un vizionar, nu am răbdare, sunt orientat spre obiective și vreau ca lucrurile să se întâmple rapid. Pe de altă parte, soția mea este aceea care administrează riscul, este foarte atentă în ceea ce privește oamenii și investește în ei. Practic ne completăm foarte bine și fiecare dintre noi are puncte forte unice. Până la urmă succesul unei organizații ține de capacitatea de implementare și nu de viziune.”

În ceea ce privește provocările pe care le întâmpină o afacere de familie în momentul schimbării de generație, Florin Madar, CEO Temad Co, consideră că educația are un rol important pentru un business.

„Provocările sunt puțin diferite în ceea ce privește trecerea de la o generație la alta. Pentru acest aspect am o viziune pe termen mai lung. Consider că educația este foarte importantă pentru ca afacerea să rămână pe mâini bune. Cred în meritocrație, adică cel care moștenește o afacere nu este automat și cel care poate să o conducă. Îmi doresc un suflu nou și orice idei noi sunt binevenite, deși nu sunt întotdeauna ușor de implementat.”

În general Florin Madar nu amestecă familia cu afacerea și chiar dacă există anumite diferențe de viziune între generații a stabilit de la început anumite principii.

„Diferența de generație și de viziune este o provocare. Ne izbim de diferențe. Momentan rolurile sunt de maestru și ucenic, dar pe măsură ce înaintăm în procesul de schimbare de generație acestea se vor inversa. Am început bine prin stabilirea unor principii și în general nu amestecăm familia cu afacerea.”

Factorul emoțional și comunicarea sunt importante într-o afacere, mai ales aceea de familie, spune Ruben Marian, iar diferențele de opinie sunt bune dacă sunt constructive.

„Dacă nu există factor emoțional înseamnă că nu suntem suficient de pasionați. Afacerile nu sunt doar cifre, ci și relații între oameni. În cazul nostru, eu sunt cel care generează majoritatea conflictelor pentru că am vise mari, doresc să mi le îndeplinesc rapid și sunt puțin flexibil. Din această cauză am și așteptări ridicate în special de la oamenii cei mai apropiați. Am învățat însă că avem nevoie de comunicare, să identificăm sursa conflictelor și să setăm așteptările corect. După ce am făcut acest lucru nu am mai venit cu anumite presupuneri. Diferențele de opinie sunt bune într-o organizație dacă sunt constructive.”

Pe de altă parte, Florin Madar mărturisește că în afacerea sa nu au existat diferențe mari de opinie și chiar dacă au existat au fost rezolvate printr-o bună comunicare și reguli bine stabilite.

„Nu am avut o provocare sau diferențe de opinie mari pe care a trebuit să le conciliem. Evident că opiniile nu sunt identice, dar în general au fost convergente. Am avut până acum o comunicare bună și nu am fost aproape de un conflict. Pe măsură ce rolul meu se va diminua în cadrul afacerii este posibil să apară divergențe, care sper să nu se transforme în conflicte. Părerea mea este că acestea trebuie rezolvate pe baza unor reguli clare care trebuie stabilite. Este bine să ai sfătuitori și o decizie împărțită, dar decizia trebuie să fie luată într-un final. Cel care ia decizia are și responsabilitatea ei”.

Citește și Educația, munca, corectitudine și lucru bine făcut sunt principii de bază într-o afacere de familie

shape2

Serviciile TEMAD

Oferim servicii esențiale precum finanțare, marketing, consiliere și training, asigurând stocuri optime și livrare rapidă.

Vreau să cumpăr

Comandă simplu cu livrare rapidă produse din portofoliul Temad.

ECONSTRUKT.RO

Calitate și inovație, de la cei mai buni parteneri.

Descoperă brandurile partenere distribuite de TEMAD.

Caută:

Search: