CSR

Arhivă CSR

Mediu
FUNDAȚIA CONSERVATION CARPATHIA (FCC)

Alte proiecte din
Comunitate

A fost fondată în anul 2009 de către 12 filantropi și conservaționiști cu scopul de a opri tăierile ilegale de pădure, precum și pentru a conserva o suprafață mare a pădurilor din Carpați, sub forma unei zone complet protejate, pentru generațiile viitoare. Acest lucru se face prin cumpărarea terenurilor și cesionarea drepturilor de vânătoare, pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale, din bani privați și publici.

Munții Carpați sunt acoperiți de unele dintre cele mai întinse păduri sălbatice de pe continent, cu cel mai mare procent de păduri virgine, care adăpostesc încă un număr extraordinar de mare de specii, printre care numeroase specii autohtone. Ele reprezintă ultimul adăpost pentru cele mai mari populații de carnivore mari din Europa.

Fundația Conservation Carpathia (FCC) a fost fondată în în anul 2009 de către 12 filantropi și conservaționiști cu scopul de a opri tăierile ilegale de pădure, precum și pentru a conserva o suprafață mare a pădurilor din Carpați, sub forma unei zone complet protejate, pentru generațiile viitoare. Acest lucru se face prin cumpărarea terenurilor și cesionarea drepturilor de vânătoare, pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale, din bani privați și publici.

Munții Carpați sunt acoperiți de unele dintre cele mai întinse păduri sălbatice de pe continent, cu cel mai mare procent de păduri virgine, care adăpostesc încă un număr extraordinar de mare de specii, printre care numeroase specii autohtone. Ele reprezintă ultimul adăpost pentru cele mai mari populații de carnivore mari din Europa.

Începând din anul 2005, pădurile anterior naționalizate, au fost restituite persoanelor fizice din România. Acest proces a declanșat tăieri masive pe aceste proprietăți restituite și mii de hectare de pădure au fost tăiate ilegal. Aceasta reprezintă o amenințare gravă la integritatea ecosistemului carpatic.

De câțiva ani buni, Temad a fost alături de Conservation Carpathia sponsorizând și susținând realizarea proiectelor pe care aceștia le desfășoară cu o implicare și dragoste extraordinară pentru natură.


2021

Anul acesta ne-am implicat în strangerea de fonduri necesare pentru campania „Munții Făgăraș devin acasă pentru zimbri”. Prietenii noștri de la Conservation Carpathia extind acest demers și își asumă misiunea de a reface de la zero populația de zimbri liberi în zona munților Făgăraș.


Munții Făgăraș devin acasă pentru zimbri

România încă se mai mândrește cu natura sălbatică: păduri neatinse de om, râuri de munte curate, specii de plante care se mai regăsesc doar în lanțul carpatic și viețuitoare sălbatice libere, specii emblematice precum ursul brun, râsul sau capra neagră.

Munții Făgăraș sunt una dintre cele mai importante zone naturale din Carpați, unde putem găsi cele mai întinse suprafețe de păduri virgine, cu o densitate mare de carnivore și forme de relief spectaculoase.

Din acest peisaj sălbatic, până de curând, singurele specii lipsă erau zimbrul și castorul.

Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul national a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani. 

Nu există date exacte când a dispărut zimbrul de la noi, însă se știe că arealul lor acoperea întregul lanț carpatic.

Dispărut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în sud-estul și nordul Carpaților românesti.

Cu o influență benefică asupra naturii și conviețuind în armonie cu omul, zimbrul se reîntoarce acasă.

Ca să fie considerată o reintroducere de succes, experții consideră că e nevoie de minim 100 de exemplare care supraviețuiesc și se înmulțesc în libertate, fără intervenția omului.

Din luna mai 2020, primii opt zimbri pasc liberi, prin acțiunile Fundației Conservation Carpathia. 


Iunie 2021

Markus Jebsen, membru fondator Conservation Carpathia și membru al consiliului de administrație și-a pierdut viața într-un accident de mașină în Africa de Sud, în 13 iunie.

Markus a fost un om excepțional, care a iubit natura și care -a susținut în demersul de a proteja munții Făgăraș. Este cel căruia îi datorăm existența Fermei de Biodiversitate Cobor, unde mii de oameni se bucură de acest colț de Rai reconstruit.

Markus a cumpărat, de asemenea, 1.000 de ha de teren în Piatra Craiului și în Făgăraș, pentru a fi protejat complet și a donat pădurile fundației în anul 2016. 

Reintroducere faună:
Avem în total 26 de zimbri în munții Făgăraș.


Nu doar specialiștii Carpathia supraveghează îndeaproape bunăstarea zimbrilor. Avem și un râs curios de această nouă specie din zonă. 😉

În timpul monitorizării zonei în care au fost eliberați zimbrii și a impactului acestora asupra habitatelor, s-a descoperit o plantă rară, într-o stare bună de conservare, Tozzia carpatica, inclusă în Directiva Habitate.

Programul de monitorizare a acvilei de munte a continuat pe tot parcursul lunii iunie, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile din munți.

Știm că populația din munții Făgăraș este mică, dar este minunat să observăm câteva exemplare în libertate.
De asemenea, aceștia monitorizează populația de marmote, principala sursă de hrană a acvilei.

AICI puteți vedea raportul de activitate complet al lunii.


Mai 2021

CONSERVATION CARPATHIA a mai cumpărat 5 ha de pădure, care intră în protecție completă.

Aceștia doresc să mai includa păduri sălbatice aflate în proprietate în Catalogul național al pădurilor virgine. Până în prezent au identificat alte 815 hectare, care se pot califica pentru această categorie.

Viața la munte este grea. Cu atât mai grea atunci când vrei să repari greșelile altora din trecut.

Dobroneag, Valea Lungă și Groapele (munții Făgăraș) sunt trei zone extrem de afectate de exploatare a forestieră abuzivă. Carpathia a cumpărat sute de hectare pentru a le readuce la viață.

În această primăvară am reușit să plantăm un total de 276.370 puieți de molid, fag și paltin pe 69 de hectare .

Vremea nu a fost prea îngăduitoar e: zăpadă abundent ă și târzie , urmată de o încălzire bruscă. Sperăm că toamna va fi mai domoală și vom atinge obiectivul de plantare de 100 hectare pentru 2021.

Datorită intervenției umane, în natură au fost introduse voluntar sau involuntar specii de plante invazive, străine. Speciile non-native din aceste ecosisteme acaparează adesea speciile native și provoacă dezechilibre.

Au început să îndepărteze speciile invazive de plante pe pășunile subalpine pe care le dețin (Nardus stricta, Deschampsia cespitosa, Urtica dioica, Rumex alpinus). Sub coordonarea biologului lor, primul hectar din Dracsin a fost curățat, cu ajutorul colegilor din teren.

Va fi o vară intensă, cu o mulțime de activități, inclusiv de voluntariat.

AICI puteți vedea raportul de activitate complet al lunii.


Aprilie 2021

Aprilie ne-a surprins de trei ori cu ninsori abundente, tocmai când credeam că vine primăvara. În zilele cu vreme bună au avansat cu activitățile noastre de conservare.

Fundația Carpathia a mai cumpărat 143 ha de pădure, care intră în protecție completă. 

Au extins una din pepiniere, deoarece aveau nevoie de mai mult spațiu pentru a crește puieți forestieri.
Au curațat terenul, au plivit, au ridicat foliile protectoare de pe loturile însămânțate și ne-am bucurat de plantulele tinere din specii diferite.

Toate acestea cu ajutorul angajaților permanenți și sezonieri, localnici implicați în pregătirea pentru un nou sezon de reconstrucție ecologică. Au început campania de primăvară, mai ales în zonele joase, unde au plantat peste 2.000 de puieți de anin, de-a lungul râurilor montane.

Reintroducere specii:

17 zimbri se află acum în incintele de aclimatizare de la Bunea și Leresti și așteaptă să fie eliberați în sălbăticie , în această vară. Colegii au fost ocupați toată luna cu evaluarea stării populației de castori din partea de nord a munților Făgăraș.

AICI puteți vedea raportul de activitate complet al lunii.


Martie 2021

În ceea ce privește vremea, luna martie a fost una a contrastelor, cu multă zăpadă proaspătă, urmată de zile cu temperaturi de peste 15° C și apoi din nou, cu mai multă zăpadă. Nu vă mirați de amestecul de imagini de iarnă, dar și de primăvară – sunt toate din aceeași lună. 🙂

Fundația Carpathia a achiziționat înca 160 ha de pădure pentru protecție deplină.

Aceștia au scos puieții de un an din sere și i-au depozitat în siguranță, până când zăpada din pepiniere se topește. Trebuie să mai crească încă doi ani, până când vor fi suficient de puternici pentru a putea fi folosiți în activitatea de reîmpădurire. Au acoperit serele cu folie, iar în pepiniere, datorită temperaturilor scăzute, au așternut folie și frunze peste câteva loturi însămânțate în toamnă, să protejeze semințele germinate de îngheț.

Monitorizare faună:

La sfârșitul lunii martie, doar șapte camere de monitorizare a faunei au rămas instalate în teren. Toate celelalte au fost duse înapoi la birou, pentru analiza imaginilor.


Știați că fiecare râs are un model unic pe blană și că putem identifica astfel indivizii?


Găsiți aici studiul complet la specia râs. Suntem foarte încîntați de fotografiile surprinse în această iarnă!
Fundația a început să colecteze probe genetice pentru analiza ADN la urs, pentru identificarea numărului lor, în zona de proiect.

AICI puteți vedea raportul de activitate complet al lunii.


Februarie 2021

Februarie este de obicei o perioadă liniștită a anului, cu zăpadă și natură care hibernează, în așteptarea revenirii primăverii. Rangerii patrulează și toată lumea se pregătește pentru sezonul de teren. Au finalizat planurile pentru toate lucrările de reîmpădurire pe care și le propun să le realizeze anul acesta. Va fi un alt an dificil, din cauza pandemiei, dar pădurea a suferit suficient de mult, de la tăierile masive de acum 10-12 ani. Vom lucra cu atenție, cu echipe mici de localnici angajați sezonier.

Monitorizare faună:

Se verifică frecvent cele 40 de camere de monitorizare instalate și ne bucurăm de imagini impresionante cu specii pe care alte țări aproape le-au pierdut. Avem fotografii foarte bune cu râși și lupi!  Am fost încântați să descoperim o “căsoaie” de castori și semne de activitate a lor în zona noastră de proiect. Ținem sub observație!

Facem planuri și pentru monitorizarea păsărilor: acvila este prima pe lista noastră, dar din cauza condițiilor meteorologice actuale sperăm să începem în martie, în zone cu altitudine mai joasă, deoarece riscul de avalanșă este mare. Până acum avem 19 zimbri, dintre care opt sunt liberi de anul trecut, în munții Făgăraș. 

Temperaturile de iarnă au crescut semnificativ în ultimul deceniu și una dintre consecințe este că mulți urși nu mai hibernează. În momentul în care nu mai găsesc multă hrană în păduri, ei apar din ce în ce mai mult în jurul satelor.
În zona gestionată de Asociatia Carpathia, în câteva cazuri au descoperit că resturile de carne și oase de la abator, destinate câinilor localnicilor, atrag și urșii, determinându-i să vină repetitiv în preajma gospodăriilor.
Echipele lor de intervenție rapidă sunt prezente pentru a rezolva astfel de conflicte, dar avem nevoie și de cooperarea localnicilor, pentru a evita tot felul de acțiuni care atrag urșii.

AICI puteți vedea raportul de activitate complet al lunii.


Ianuarie 2021

𝐂𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐭𝐡𝐢𝐚 a lucrat la evaluarea stării de conservare a habitatelor ripariene. Studiul a fost realizat de-a lungul următoarelor văi: Valea superioară a Dâmboviței și afluenții săi, Valea Râul Târgului și afluenții săi, Valea Doamnei și afluenții săi, Valea Vâlsanului și afluenții, afluenții principali ai lacului Vidraru. Doar 17,9 km din totalul de 154,5 km studiați se află într-o stare bună de conservare. Pentru restul, va trebui să implementăm un program de refacere a habitatelor ripariene, la scară largă.


Identificarea speciilor de plante invazive a dus la stabilirea unui plan de activități, suprafețe și personal necesar pentru eliminarea lor. Au achiziționat încă 5 ha de pădure pentru protecție deplină.


Lucrările avansează la amenajarea incintei pentru zimbri, la Nucșoara. Nu este ușor să construiești în timpul iernii, dar echipa face o treabă excelentă! 70% din gardul electric a fost instalat.

Ultimii 6 zimbri aduși în incintele de aclimatizare de pe Valea Dâmboviței și de la Lerești se adaptează bine. Ei explorează zona, cât le permite stratul de zăpadă, care, în anumite locuri este foarte gros și revin întotdeauna la punctele de hrănire.

400 de pachete cu alimente de bază și vitamine au fost distribuite în luna ianuarie, în 15 comunități din zona noastră de proiect: Lerești, Pojorâta, Câmpulung, Voinești, Sboghițești, Nucșoara, Slatina, Gruiu, Rucăr, Sătic, Dâmbovicioara, Podu Dâmboviței, Ciocanu, Cetățeni, Stoenești.

În plus, anumite pachete au conținut și rechizite sau echipamente IT, pentru a continua proiectul de scolarizare on-line, început vara trecută.


Mai jos puteti vedea rapoartele de activitate.
https://www.carpathia.org/ro/rapoarte/

shape2

Serviciile TEMAD

Oferim servicii esențiale precum finanțare, marketing, consiliere și training, asigurând stocuri optime și livrare rapidă.

Fii la curent cu
ultimele noutăți și
inovații din universul
TEMAD.

Produse performante pentru o viață mai bună.

Alege din peste 4000 de produse

Caută:

Search: