Asociatia de Binefacere „Sfanta Iustina” a fost infiintata in cadrul Sfintei Manastiri Marcus, din jud. Covasna, in scopul adapostirii fetitelor orfane sau abandonate de parintii lor in maternitate.
Casa familiala a inceput a fi construita din anul 2001 de catre Maica Stareta Serafima , maica stareta fiind si presedinta Asociatiei de Binefacere „Sfanta Iustina”.
Este prima casa familiala din Romania inaltata pe langa o manastire de maici ortodoxe, care isi propune sa adaposteasca copii nou-nascuti, in timp ce toate celelalte institurii private de protectie a copilului aflat in dificultate adapostesc copii de varste mai mari .
In acest fel, se preiau micutele orfane de la frageda varsta a sfantului botez crestinesc si se asigura in continuare conditii optime de crestere si educatie dupa toate principiile psiho-pedagogice, dar si duhovnicesti, intr-un climat moral sanatos, care sa le fereasca de urmarile nefaste ale abandonului familial si ale influentelor tuturor factorilor nocivi ai societatii noastre moderne.
Astfel se implineste in mod ideal pilda evanghelica a Samarineanului Milostiv, cel care era de neam vrajmas omului cazut pe cale – strain ranit, aflat in mare suferinta ; samarineanul i-a dat primul ajutor, l-a dus la o casa de oaspeti, a platit pentru ingrijirea strainului , a fost aproapele acestuia ; iar Domnul ne invita : ” Mergi si fa si tu asemenea „.
Conform indemnul facut de Iisus ” Lasati copiii sa vina la Mine ” nu s-a tinut seama de nici un criteriu de selectie ( de exemplu : nationalitatea sau religia copiilor abandonati), singura conditie fiind aceea de a fi fetite, avand in vedere natura institutiei care patroneaza aceasta casa familiala, respectiv Manastirea de Maici Marcus.
În prezent, aici la Mânăstirea Mărcuş sunt nouă fetiţe cu vârste cuprinse între 8 şi 9 ani şi un băieţel de 4 ani. Copiii sunt aici de când erau bebeluşi şi au fost preluaţi la câteva luni după ce au fost abandonaţi în maternitate.
Maica Serafima îşi aduce aminte de ziua când s-a dus după fetiţe la centrul unde fuseseră trimise de la maternitate:
“Mergeam prin salon cu lista în mână, pentru că ştiam doar numele lor şi cât timp are fiecare. Nu le văzusem până atunci şi şocul a fost foarte mare! Arătau rău, ca nişte copii neîngrijiţi; erau slăbuţe, cu picioarele strâmbe, erau murdare, că nu le ştergea sau spăla nimeni; iar una dintre ele se ţinea de pătuţ şi plângea, fără ca nimeni să meargă la ea s-o aline şi să vadă ce are. Emoţiile mele au fost atât de mari în ziua aia, că parcă pluteam şi îmi era greu să m-adun. Noi ne duseserăm după fetiţe cu hăinuţe noi-nouţe, cu scutece, cu tot ce trebuie. Şi bineînţeles că după ce le-am schimbat de hainele alea murdare, arătau cu totul altfel. Arătau mai bine.
După ce le-am adus acasă şi le-am îmbăiat, am văzut că aproape fiecare dintre ele aveau câte-o problemă de sănătate. Una dintre fetiţe avea puroi la urechi, alta avea o rană pe gât, pe care ne-am dat seama că o făcuse din cauza modului în care erau hrănite la centru. Din lipsă de personal, acolo le punea sticla aşa pe-o parte, fără să fie ajutaţi de cineva şi vă daţi seama cât lapte curgea pe lângă. Acolo erau supravegheaţi doar de la geam, aşa că nimeni n-a observat că fetiţa asta avea rană pe gât.
Dar, ne-a ajutat Dumnezeu şi am reuşit să-i recuperăm destul de repede. După ce-au mai crescut şi au început să meargă, îmi aduc aminte cum mă apucau fiecare de câte-un deget şi când mă întorceam eu, se întorceau şi ei o dată cu mine. Parcă eram cloşca cu pui!”(Maica Serafima zâmbeşte)
Amintirile Maicii sunt multe. Şi ca să creeze fiecărui copil în parte o identitate, le-a făcut câte-un album cu fotografii, de când erau bebeluşi, până în prezent, imaginile fiind însoţite de explicaţii detaliate precum: “Am mers prima dată la vârsta de 11 luni” sau “Atunci mi-a ieşit primul dinte” etc.
Viitorul acestor copii este deocamdată sigur. Aici au parte de adăpost, iubire, îndrumare, educare şi şansa de a ajunge ceea ce-şi doresc în viaţă. În viitor, fetiţele vor fi libere să aleagă dacă rămân la mânăstire sau nu.
Acesta este proiectul social de suflet iniţiat de Maica Stareţă Serafima. Din acest motiv a înfiinţat Asociaţia de Binefacere „Sfântă Iustina” în cadrul Sfintei Mănăstiri Mărcuş.
Sursa: revista-satul