Știri

Noutăți

NOUTĂȚI
Cum să aplici CORECT tapetul vlies (nețesut)
Publicat în 23.04.2020

Articole recente

ȘTIRI
25% creștere a vânzărilor de spume poliuretanice
ȘTIRI
TEMAD - O poveste de succes românească
NOUTĂȚI
Vitex Eco – Cea mai sănătoasă și durabilă vopsea ultra lavabilă de pe piață!

Aplicarea tapetul vlies (nețesut) nu a fost niciodata mai simplu de realizat.

După ce ai finalizat pregătirea, peretele este gata pentru aplicarea tapetului. Asigură-te că ai la îndemână tot ce îți trebuie. Acum poți să treci la treabă

Aplicarea tapetului îți va crea mai puține probleme comparativ cu vopsirea camerei. Poți apela la un profesionist sau poți să montezi tapetul chiar tu! Ai nevoie doar de îndemânare, timp și atenție la detalii. Citește mai departe pentru a afla pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când decizi că tapetul e cea mai bună alegere pentru decorarea pereților!

Sfat! Înainte de aplicare, este recomandat să decupezi toate fâșiile în dimensiunile corespunzătoare, lăsând câțiva centimetri în plus în cazul în care e nevoie să mai faci ajustări. Lipește-le în aceeași ordine în care acestea au fost tăiate din rolă și potrivește-le cu grijă pe perete.

DE CE AI NEVOIE PENTRU APLICAREA TAPETULUI?

După ce ai organizat spațiul și ești gata de acțiune, pasul următor este să pregătești uneltele de care vei avea nevoie!

  1. Tapet: Asigură-te că achiziționezi numărul corect de role. Poți chiar să cumperi câțiva metri sau chiar o rolă în plus față de cât ai calculat, pentru a nu avea surprize, iar mai apoi poți folosi rola pentru decorul unui dulap sau a unor polițe. Vei găsi informațiile despre dimensiunile rolelor la fiecare model de tapet, în funcție de model și de distribuitor, trebuie doar să faci calculele corecte pentru suprafața pe care vrei să aplici tapetul sau fototapetul.
  2. Adeziv: În cele mai multe cazuri vei găsi adezivul recomandat tapetului respectiv la același distribuitor. Trebuie doar să ții cont de tipul de tapet și tipul de adeziv potrivit și să=l pregătești conform instrucțiunilor de pe etichetă.
  3. Pensulă/Trafalet/Grătar:Pentru a aplica pasta adezivă pe perete, vei avea nevoie de o pensulă de mari dimensiuni sau de un trafalet cu un grătar. Este utilă și o pensulă mai mică pentru a aplica pasta adezivă în apropierea colțurilor peretelui, mai ales dacă aplici tapetul doar pe un perete de accent.
  4. Ruletă și creion:Ruleta este necesară pentru a măsura cu atenție suprafața pe care montezi tapetul și lungimea fâșiilor de tapet.
  5. Cutter și foarfecă: Vei avea nevoie de cutter pentru a tăia tapetul lăsat în exces și foarfeca pentru a tăia fâșiile de tapet măsurate înainte de aplicare. Fiecare rolă are instrucțiuni clare, care te vor ajuta să nu greșești, chiar dacă nu ai experiență.
  6. Spatulă/Șpaclu de plastic: Șpaclul îl vei folosi ca să netezești suprafața tapetului aplicat pentru a sparge eventualele bule de aer care se formează după lipire.
  7. Burete: Un burete special pentru tapet ar fi ideal, dar poți folosi și alt fel de burete moale, din celuloză, sau chiar o cârpă curată, pentru a nivela și curăța cu apă tapetul.
  8. Nivelă cu bule: Nu potrivi din ochi, apelează la ajutorul unei nivele cu bule (boloboc) pentru a poziționa tapetul corect.

PLANUL PAS CU PAS

PASUL 1: Începe cu peretele care are cea mai bună sursă de lumină naturală. Este important ca prima bandă să fie aplicată corect, deoarece aceasta va fi etalonul. Trasează o linie verticală, de ghidaj, cu un creion folosind firul cu plumb sau o nivelă cu bule.  

Agață firul cu plumb la aproximativ 50 cm de un colț, ușă sau fereastră. Pereții cu ferestre se vor tapeta ultimii deoarece te poți folosi de fâșiile rămase.

PASUL 2: Pune în găleata cu adeziv un grătar care să stea sprijinit de marginea găleții. Mișcă trafaletul încet pe grătar de sus în jos pentru ca adezivul să pătrundă în mod egal în rolă și să elimini surplusul de adeziv.

PASUL 3: Aplică adezivul uniform direct pe perete cu ajutorul trafaletului. Zona pe care aplici adezivul trebuie să fie puțin mai mare decât fâșia de tapet pe care urmează să o lipești.

PASUL 4: Lipește bucata de tapet urmărind linia verticală trasată cu creionul. Lasă în partea de sus un surplus de aprox. 3 cm de tapet pe care îl vei înlătura ulterior.

PASUL 5: Netezește cu atenție fâșiile de tapet cu o spatulă pentru a elimina bulele de aer sau adezivul excesiv sub tapet. Începeți de sus în jos și de la mijloc spre marginile laterale. Asigură-te că fâșiile de tapet se îmbină perfect la margini fără a se suprapune.

PASUL 6: Pentru colțuri, alege o fâșie care să se întindă pe ambele părți ale pereților. Odată ce ai lipit fâșia pe una dintre părți, apasă ușor și cu grijă tapetul în colțul cu adeziv. Odată ce tapetul s-a așezat, continuă și pe celălalt perete.

Cu ajutorul spatulei, apasă cu atenție tapetul la îmbinarea dintre pereți, dintre perete și tavan, de asemenea la îmbinarea dintre perete și rama geamului sau a ușii.

 

PASUL 7: Taie surplusul de tapet atât din partea superioară cât și din partea inferioară a peretelui cu ajutorul unui cutter. Asigură-te că lama acestuia este ascuțită pentru a evita ruperea tapetului. Ține lama oblic la aprox 30 grade pentru a asigura o tăiere curată și dreaptă.

Sfat! Acordă atenție locului în care se află întrerupătorul/priza și fă câteva găuri cu foarfeca pentru a marca zona. În timp ce nivelezi tapetul, apasă până la marginile prizei/întrerupătorului și când simți că s-a lipit, taie folosind cutter-ul foarte aproape de marginea acestora. Apasă cu șpaclul, pentru ca tapetul să se lipească în totalitate.

PASUL 8: Așează următoarea fâșie de tapet în același mod și asigură-te că se îmbină perfect, fără suprapuneri și fără goluri. Continuă pe toată suprafața pereților.

Sfat! Atenție la îmbinarea modelului imprimat pe tapet. Verifică eticheta produsului și vezi la ce distanță modelul se repetă. Calculează astfel cantitatea necesară de tapet, care poate diferi de suprafața pereților ce urmează a fi acoperiți.

CE TREBUIE SĂ ȚIN MINTE?

Câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte să cumperi tapetul, înainte să îl aplici și în timpul montării:

  • Măsoară suprafața pe care vrei să aplici tapetul de mai multe ori, până ești 100% sigur de cât tapet ai nevoie.
     
  • Fă un calcul și apoi cumpără mai mult tapet decât ai decis că ai nevoie. Este important să te gândești la pierderile care rezultă în timpul montajului, datorită repetivității modelului de pe tapetul ales. De obicei, vei avea o pierdere de aprox. 15%.
     
  • Asigură-te că achiziționezi cantitatea necesară de adeziv potrivit pentru tipul de tapet ales
    .
  • Respectă instrucțiunile de preparare de pe eticheta adezivului, timpul de uscare după montare și instrucțiunile tipului de tapet folosit.
     
  • Curăță foarte bine pereții în prealabil și nu aplica tapetul peste imperfecțiuni.
     
  • Nu lăsa spațiu între fâșiile de tapet odată aplicate și nu murdări cu adeziv canturile fâșiilor de tapet.

Montarea tapetului poate fi o treabă foarte ușoară dacă urmărești cu atenție pașii esențiali. Când nu te simți în siguranță să îl aplici chiar tu, poți apela la un profesionist, dar dacă ți-e dor să faci ceva pentru casa ta, montarea tapetului îți va oferi satisfacții pe termen lung. O casă proaspăt redecorată îți va schimba starea de spirit și poate chiar modul de viață și poți adăuga și o nouă îndemânare pe lista personală!

Spor la decorat!

shape2

Serviciile TEMAD

Oferim servicii esențiale precum finanțare, marketing, consiliere și training, asigurând stocuri optime și livrare rapidă.

Vreau să cumpăr

Comandă simplu cu livrare rapidă produse din portofoliul Temad.

ECONSTRUKT.RO

Calitate și inovație, de la cei mai buni parteneri.

Descoperă brandurile partenere distribuite de TEMAD.

Caută:

Search: