...

CSR

Arhivă CSR

Sport
HORIA COLIBĂȘANU – alpinist de înaltă altitudine

Povestea lui Horia Colibășanu

Născut la Timișoara, în 1977 este alpinist și medic stomatolog, dar și primul român care a ajuns pe vârfurile Annapurna, Everest, K2 și Dhaulagiri, din Top 5 cei mai periculoși munți din lume. Ascensiunile sale pe aceste vârfuri au fost realizate fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Horia Colibășanu este considerat unul dintre cei mai mari performeri în alpinismul de altitudine din România.

Horia Colibășanu a primit distincția “Spirit of Mountaineering” (la “Piolets d’Or”, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume precum și distincția Ordinului Național Steaua României, grad de Cavaler, acordată în 2017 de către președintele României, domnul Klaus Iohannis.


În 2024 Horia Colibășanu a încercat o ascensiune pe Gasherbrum II, cel de-al unsprezecelea său vârf de peste 8,000 de metri

Horia Colibășanu a plecat într-o nouă expediție în munții Karakorum, din Pakistan. Alpinistul încearcă o ascensiune pe Gasherbrum II (8.035 m), cel de-al unsprezecelea său vârf de peste 8.000 de metri.

Horia Colibășanu deține recordul celor mai multe vârfuri de peste 8.000 de metri escaladate de un roman, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

“Expediția Gasherbrum II” face parte din proiectul lui Horia Colibășanu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale planetei.

Al 13-lea cel mai înalt vârf din lume, Gasherbrum II, este situat în masivul Karakorum, în zona de graniță între Pakistan și China (Valea Shaksgam). Reprezintă o provocare nu doar din pricina înălțimii, ci și din cauza condițiilor meteo.

Vremea mult prea rea însă i-a împiedicat ascensiunea, alpinistul Horia Colibășanu fiind nevoit să renunțe, deocamdată, la visul de a cuceri al 11-lea vârf de peste 8.000m din Himalaya.

S-au întâmplat multe în ultimele zile, în drumul nostru spre vârf, și n-am avut cum să le pun în cuvinte mai repede. De la 6.650 de metri era și dificil din cauza frigului extrem. Îmi înghețau mâinile numai scriind un mesaj scurt. Iar asta ziua, la ora 18.
Muntele poate nu este asa de greu, însă clar nu e cel mai bun sezon din punct de vedere al vremii. A nins toată noaptea și toată dimineața. Am așteptat până pe la ora 17 să se însenineze măcar un pic, în speranța că putem avansa. Nu s-a mișcat nimic. În plus, Billy, un expert în avalanșe, îmi spunea că exista un risc moderat, dar deloc neglijabil, de avalanșe.
Anul trecut, pe Broad Peak, am petrecut doar 4 zile în taberele superioare. Acum am stat deja 8 zile pe sus. Am rămas cât am putut în speranța că vremea se va îndrepta cât să ne ofere o mică fereastră. Dar așa a fost aproape toată perioada cât am stat aici. Mai sunt și ani din aceștia, cu perturbări. Știam că dacă vom reveni în BC va trebui să renunțam”, a scris Colibășanu, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: https://www.facebook.com/horia.colibasanu


Horia Colibășanu cucerește vârful Broad Peak (8,051 metri) în 2023

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a cucerit vârful Broad Peak (8.051 metri), din Pakistan fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor. Este al zecelea „optmiar” (vârfuri mai înalte de 8.000 de metri) din palmaresul sportivului.

Alpinistul român a început Expediția Broad Peak pe 25 iunie. Până pe 7 iulie, ajunsese deja în Tabăra 1, situată la o altitudine de 5.600 de metri, unde s-a alăturat alpinistului austriac Lukas Worle, întâlnit anterior în tabăra de bază. În data de 13 iulie, cei doi au ajuns în Tabăra 3, ultimul punct intermediar înainte de a atinge vârful.

Horia Colibășanu a transmis vestea reușitei chiar din vârf prin telefonul-satelit. „Sunt pe vârf, la 8.051 de metri. A fost o ascensiune epuizantă de 12 ore. O creastă foarte lungă. Foarte greu vârful, pentru că nu ştiam care din vârfurile de creastă era, de fapt, vârful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau să încep coborârea cât mai repede şi sper să ajung cât mai repede în tabăra de bază. Toate cele bune, de aici de la 8.051 de metri!”

„Expediția Broad Peak” este parte din proiectul ambițios al lui Horia Colibășanu de a cuceri toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe glob.

Broad Peak se află în Masivul Karakorum, munţii Gasherbrum, la graniţa dintre Pakistan şi China. La nord, este despărţit de K2 prin gheţarul Godwin-Austen. Denumirea lui vine de la creasta lungă şi uniformă.

Sursa foto: https://www.facebook.com/horia.colibasanu


O nouă expediție în Himalaya cu alpinistul Horia Colibășanu în 2022

Mâine, 5 aprilie, alpinistul Horia Colibășanu pleacă cu entuziasm alături de echipa sa, Marius Gane și slovacul Peter Hámor, către o nouă aventură spre al treilea vârf ca înălțime din lume Kanchenjunga (8586 m.), singurul munte de peste 8000 de metri neatins de români. Expediția e programată să dureze două luni.

“În jurul datei de 20 mai se preconizează o fereastră de vreme bună pentru ascensiune. Până atunci avem timp să ne aclimatizăm și să echipăm ruta. Kangchenjunga este un munte foarte înalt. Are cu doar 25 de  metri mai puțin decât K2, însă e la fel de dificil ca structură. Distanța dintre ultima tabără și vârf este foarte mare”, spune Horia Colibășanu.

În urmă cu 10 ani, Horia Colibășanu a avut prima tentativă de cucerire a aceluiași vârf, însă a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf din cauza riscurilor foarte mari.

„Dacă aș fi continuat atunci să urc pe vârf, ar fi durat peste 6 ore să ajung la adăpostul ultimei tabere. Riscurile ar fi fost imense, pentru că nu mai aveam resurse. Acum suntem mult mai pregătiți, mai ales după expediția de anul trecut pe Dhaulagiri. Mă va ajuta și experiența din acești 10 ani, dar și experiența cumulată a partenerilor. Împreună avem aproape 100 de ani de alpinism de altitudine”, adaugă sportivul.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcați

Cei trei alipiniști nu vor fi ajutați de șerpași sau de oxigen suplimentar. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-a găsit sfârșitul.

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Horia este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. El fiind distins cu nenumărate premii și medalii de aur, printre care și Ordinul Național “Steaua României”, grad de Cavaler. Nu în ultimul rând, este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

Suntem mândri de alpinistul Horia Colibășanu, iar echipa TEMAD și WD-40 îi sprijină eforturile în această aventură.

Sursa foto: https://www.facebook.com/horia.colibasanu

shape2

Serviciile TEMAD

Oferim servicii esențiale precum finanțare, marketing, consiliere și training, asigurând stocuri optime și livrare rapidă.

Fii la curent cu
ultimele noutăți și
inovații din universul
TEMAD.

Produse performante pentru o viață mai bună.

Alege din peste 4000 de produse

Caută:

Search:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.